مشاوره کودک

مشاوره کودک یکی از مهم‌ترین ابزارهایی است که به والدین کمک میکند تا در مسیر تربیت فرزندشان، با چالش‌های رفتاری، عاطفی و روانی کودک آگاهانه‌ تر برخورد کنند. اغلب ما می‌ دانیم که تربیت کودکان به‌ویژه در دوران حساس، یکی از دشوارترین چالش‌ها برای والدین است؛ چرا که هر کودک ویژگی‌ های رفتاری مخصوص به خود را دارد و همین مسئله گاها باعث ایجاد مشکلات می‌ شود. همچنین مشاوره کودک موجب پیشگیری از بروز مشکلات رفتاری در کودکان می شود.اگر به دنبال بهترین روانشناس کودک هستید، "من و مشاور" می‌ تواند در این شرایط به والدین کمک کند تا راهکارهای علمی و مناسبی را برای مدیریت این مشکلات پیدا کنید؛ مشاوره تلفنی یکی از روش های محبوب و کاربردی دنیای امروز است که شما در هر زمان و مکان می‌ توانید بدون نیاز به مشاوره حضوری، از راهنمایی متخصصان بهره مند شوید.

تربیت کودک، راهی که در آن آزمون و خطا جایز نیست!

مشاوره کودک
A mother acting as a counselor attentively listening to her child.

مشاوره کودک چیست؟

چگونه والدین می توانند در نقش مشاور به کودک خود کمک کنند؟

مشاوره کودک و نوجوان نه تنها به کودکان در مواجهه با چالش های رفتاری و عاطفی کمک میکند، بلکه به والدین در خصوص شناخت بهتر نیازها و واکنش های فرزندانشان راهکارهای موثری می‌ دهد. والدین، نخستین و تاثیرگذارترین مشاوران زندگی کودک هستند. وقتی کودک احساس کند که والدین او با دقت و بدون قضاوت و سرزنش به حرف هایش گوش میدهند، میتواند بدون ترس یا سرزنش و تنبیه احساساتش را بیان کند و اینگونه اعتماد و امنیت روانی در او شکل میگیرد. این حضور، نباید با دستور دادن به کودک باشد بلکه با همفکری و گفت و گوی ارام و همدلی شکل بگیرد. والدینی که به کودکشان کمک میکنند تا احساساتش را بشناسد، راه‌ های بیان سالم را بیاموزد و خودش برای مسائلش تصمیم بگیرد، در واقع او را برای داشتن استقلال، عزت‌ نفس و مهارت حل مسئله در بزرگسالی آماده میکنند.

از کجا بفهمم فرزندم به مشاوره نیاز دارد؟

۱۸ نشانه حیاتی (دسته بندی از پراهمیت ترین تا کم اهمیت ترین)

نشانه های بسیار مهم و اضطراری!

این نشانه ها نیاز به "مراجعه فوری به مشاور" دارند، چون می‌ توانند خطرات جدی برای سلامت روانی و جسمی کودک داشته باشند:

۱) افکار خودکشی و خودزنی

افکار خودکشی و خودزنی یکی از جدی ترین بحران های روانی است که نیازمند رسیدگی فوری است. این رفتارها معمولا بخاطر اضطراب و افسردگی و احساس ناامیدی عمیق و بی ارزشی است، همچنین میتواند از تجربه های تلخی مثل فشارهای روحی، احساس بی ارزشی هم نشات بگیرد. والدین باید به نشانه هایی مانند: انزوا، صحبت های ناامیدانه و جراحات مشکوک توجه ویژه ای داشته باشند و محیطی امن و به دور از قضاوت برای گفت و گو با کودک فراهم کنند و در سریع ترین زمان ممکن برای مشاوره کودک به تراپیست مراجعه نمایند.

A highly anxious child with negative thoughts.
خانگی و آزارهای جسمی یا روحی

۲) خشونت خانگی و آزارهای جسمی یا روحی

خشونت خانگی و آزار جسمی و روحی باعث ایجاد تاثیرات مخربی بر روان کودکان می‌ شوند و معمولا دچار احساساتی مثل احساس ناامنی، احساس بی ارزشی می‌ شوند و ممکن است دچار انزوا و پرخاشگری شوند. این کودکان معمولا در تعاملات اجتماعی، روابط خانوادگی و تحصیل دچار مشکلات جدی هستند. والدین باید به نشانه هایی مانند: کابوس های مکرر، افت تحصیلی، سکوت و انزوای طولانی در فرزندانشان توجه کنند. مشاوره کودک می‌تواند به شناسایی و درمان آثار روانی کودک‌آزاری و خشونت خانگی کمک کرده و با ایجاد حس امنیت، به بهبود سلامت روان کودک کمک کند.

۳) مرگ یکی از عزیزان و طلاق والدین

مرگ یکی از عزیزان و طلاق می‌ تواند ضربه ای عمیق به کودکان وارد کند، که تاثیرات آن گاها تا سال های زیادی باقی خواهد ماند و باعث بروز احساساتی مثل: اضطراب، افسردگی، احساس ترک شدگی، انزوا، بی تفاوتی، پرخاشگری می شوند. مشاوره کودک می‌تواند در مواجهه با غم از دست دادن عزیزان یا طلاق والدین، به کودک کمک کند احساساتش را پردازش کند و با شرایط جدید سازگار شود.

یکی از عزیزان و طلاق والدین
A child sitting in a corner, displaying intense anxiety.

۴) اضطراب شدید و نشانه های مداوم آن

اضطراب شدید در کودکان، تاثیرات منفی زیادی بر زندگی روزمره آنها دارد. نشانه هایی مانند: مشکلات خواب، عدم تمرکز، سریع از کوره در رفتن، داشتن افکار منفی مداوم، اجتناب از فعالیت های روزمره، عدم توانایی روبرو شدن با چالش های ساده، عدم اعتماد بنفس، شب ادراری از علائم اضطراب شدید در کودکان است. مشاوره کودک با شناسایی ریشه‌های اضطراب، به کودک کمک می‌کند تا نگرانی‌هایش را مدیریت کرده و احساس آرامش بیشتری پیدا کند.

۵) جمع گریزی و انزوای شدید

جمع گریزی و انزوای شدید می‌ تواند نشانه های اضطراب اجتماعی، مشکلات عاطفی، ترس از قضاوت، بحران های روانی، احساس ناامنی، مشکل در برقراری ارتباطات اجتماعی باشد و به مرور موجب احساس تنهایی، بی ارزشی، ناامیدی و افسردگی خواهد شد‌.

مشاوره کودک می‌تواند با تقویت مهارت‌های اجتماعی و افزایش اعتمادبه‌نفس، به کاهش جمع‌گریزی و انزوای شدید کودک کمک کند. 
A child who has withdrawn from the group and is experiencing severe isolation.

اگر فرزندتان هرکدام از این نشانه‌ ها را دارد، حتماً با یک مشاور کودک مشورت کنید. در من و مشاور، میتوانید به‌ راحتی از خدمات آنلاین مشاوره کودک استفاده کنید و با متخصصان این حوزه گفتگو داشته باشید. 

نشانه های مهم اما کمتر اضطراری!

این نشانه ها نیازمند "پیگیری جدی" هستند اما معمولا خطر فوری ندارند:

A stubborn and aggressive child whose mother is very upset.

۱) پرخاشگری و لجبازی مداوم

پرخاشگری و لجبازی مداوم نشانه هایی از مشکلات عاطفی و رفتاری کودکان است که اغلب بخاطر احساسات سرکوب شده، تلاش برای جلب توجه و فشار درونی است. کودکان پرخاشگر، ممکن است در روابط اجتماعی و خانوادگی دچار چالش های جدی شوند و توانایی بروز احساسات را نداشته باشند.

۲) بیش فعالی و مشکلات تمرکز

بیش فعالی و مشکلات تمرکز باعث ایجاد اختلال در یادگیری، روابط اجتماعی و رفتارهای روزمره شود. کودکانی که دچار بیش فعالی هستند تمرکز کافی برای انجام تکالیف مدرسه و فعالیت های روزمره ندارند درنتیجه می‌ تواند موجب بروز مشکلات تحصیلی و تنش های خانوادگی شود.

فعالی و مشکلات تمرکز
مداوم و ناتوانی در بیان حقیقت

۳) دروغگویی مداوم و ناتوانی در بیان حقیقت

دروغگویی مداوم و ناتوانی در بیان حقیقت می‌ تواند به علت ترس، اضطراب و نیاز به جلب توجه در کودکان باشد. این رفتار یکی از نشانه های ناتوانی کودک در مدیریت احساسات و یا ترس از عواقب کار است. دروغگویی مکرر بر روابط اجتماعی و خانوادگی تاثیر منفی میگذارد و باعث کاهش اعتماد در بین والدین و کودک خواهد شد.

۴)مشکلات تحصیلی و بی انگیزگی در انجام تکالیف مدرسه

مشکلات تحصیلی و بی انگیزگی می‌ تواند نشانه هایی از مشکلات عاطفی، ناتوانی در مدیریت زمان، اضطراب، فشارهای درسی، ناتوانی در برقراری ارتباط با معلمان یا مشکلات خانوادگی باشد. در این شرایط کودکان ممکن است در معرض افت تحصیلی قرار گیرند.

تحصیلی و بی انگیزگی در انجام تکالیف مدرسه 2
A young child showing disinterest in food.

۵) تغییرات ناگهانی در اشتها (کاهش شدید یا افزایش شدید)

تغییرات ناگهانی در اشتها، چه کاهش شدید و چه افزایش غیرطبیعی، می‌ تواند از نشانه های اضطراب، استرس و مشکلات عاطفی، فشارهای درونی، مشکلات خانوادگی، اضطراب های ناشی از محیط مدرسه و روابط اجتماعی باشد. این تغییرات اشتها در دراز مدت می‌ تواند مشکلات جدی تری ایجاد کند.

با ما در ارتباط باشید.

نشانه های متوسط اما نیازمند توجه!

این نشانه ها معمولا مشکلات عمیق نیستند اما اگر نادیده گرفته شوند، می‌ توانند به مشکلات بزرگتری تبدیل شوند:

۱) تعاملات دشوار بین خواهر و برادرها

تعاملات دشوار بین خواهر و برادرها می‌ تواند به دلایل مختلفی مثل: رقابت، تفاوت های شخصیتی و فشارهای خانوادگی باشد که معمولا بروز این مشکلات با پرخاشگری و حسادت خواهد بود. این تعاملات دشوار ممکن است به مرور مشکلاتی در روابط خانوادگی و سلامتی روانی آنها ایجاد کند.

A young child constantly arguing with her brother and avoiding interaction.
جدایی

۲) اضطراب جدایی

اضطراب جدایی و مشکل در جداکردن جای خواب کودک می‌ تواند نشانه هایی از احساس ناامنی، ترس از تنهایی باشد که معمولا در دوران رشد کودکان دیده می‌ شود. این اضطراب معمولا در شب یا هنگامی که والدین از فرزند خود جدا می‌ شود به اوج خود می‌ رسد. این فرایند نیازمند صبر و توجه والدین است.

۳) ترس های غیرمنطقی و کابوس شبانه

ترس های غیرمنطقی می‌ تواند به دلیل اضطراب یا تجربه های منفی کودک در طول روز باشد، این ترس ها بصورت خیالات کودکانه خود را نشان می‌ دهند که باعث ایجاد حس ناامنی و وحشت در شب می‌ شود و خواب کودک را مختل می‌ کند و بر سلامت روحی او تاثیر منفی می‌ گذارند.

A child experiencing night terrors and feeling scared while sleeping.
A disorganized child with ADHD.

۴) ناتوانی در پیروی از قوانین و نظم در کودک و نوجوان

علت ناتوانی در پیروی از قوانین و نظم در کودکان و نوجوانان می‌ تواند متنوع باشد. بیش فعالی و کمبود توجه(ADHD) میتواند دلیلی بر بی نظمی باشد. همچنین نوع محیط خانوادگی و سبک تربیتی والدین نیز بر رفتار کودک تاثیر دارد.

۵) رفتارهای تکراری و کلیشه ای (مثل تکرار کلمات یا حرکات)

رفتارهای تکراری و کلیشه ای معمولا نشانه هایی از استرس و اضطراب هستند که نیازمند کنترل محیط اطراف کودکان است. این رفتارها بصورت غیرارادی بروز می‌کنند و می‌تواند بر روابط اجتماعی و تحصیلی کودک تاثیر بگذارند.

تکراری و کلیشه ای مثل تکرار کلمات یا حرکات

بی‌ توجهی به این نشانه‌ها ممکن است زمینه‌ ساز مشکلات رفتاری یا ارتباطی شود. در من و مشاور، خدمات متنوعی برای بهبود رفتار و مهارت‌های ارتباطی کودکان ارائه شده است. برای آشنایی با خدمات مشاوره کودک در من و مشاور اینجا کلیک کنید.

نشانه های کم اهمیت تر ولی نیازمند پیگیری!

این نشانه ها به خودی خود اضطراری نیستند اما پیگیری آن ها به بهبود رشد رفتاری و روانی کودک کمک میکند:

های تربیت جنسی و سوالات کنجکاوانه

۱) چالش های تربیت جنسی و سوالات کنجکاوانه

چالش های تربیت جنسی و سوالات کنجکاوانه آنها، می‌ تواند برای والدین سخت و گیج کننده باشد. این سوالات ناشی از کنجکاوی طبیعی کودکان درباره روابط انسانی و بدن انسان هاست. پاسخ به این سوالات با زبان ساده و مناسب موجب تقویت اعتماد کودک میشود و آگاهی های درستی را در او ایجاد میکند.

۲) نیاز به فرزند پروری مقتدرانه ( ناتوانی در برخورد قاطع با کودک)

زمانی که والدین نتوانند به طور قاطع باکودک خود برخورد‌ کنند، فرزند پروری مقتدرانه ضروری است. ناتوانی در تعیین مرزها و اعمال قوانین باعث سردرگمی و بروز رفتارهای نامناسب کودک می‌ شود. این سبک تربیتی به والدین کمک می‌ کند تا بدون نیاز به تنبیه های شدید نظم و احترام در خانه برقرار شود و ایجاد روابط سالم تر گردد.

به فرزند پروری مقتدرانه
A child establishing new connections.

۳) نیاز به یادگیری مهارت های ارتباطی بهتر

یادگیری مهارت های ارتباطی برای کودکان، از اهمیت بالایی برخوردار است. این مهارت ها به کودک کمک می‌ کند تا در روابط اجتماعی موفق تر عمل کند. آموزش مهارت گوش دادن، بیان احساسات و حل تعارضات می‌ تواند به بهبود روابط فردی، افزایش اعتماد به نفس و کاهش اضطراب منجر شود.

اگر دغدغه‌ رشد و آرامش فرزندتان دارید، مشاوره کودک میتواند همراهی مطمئن برایتان باشد. در من و مشاور، کنار شما هستیم تا با کمک مشاور باتجربه، چالش‌های تربیتی و رفتاری کودکان را بهتر مدیریت کنید. برای استفاده خدمات ما، کافی‌ است به بخش "نوبت دهی" سر بزنید و از میان گزینه‌های موجود، انتخابی مناسب داشته باشید.

 

چرا باید برای تربیت کودکمان از مشاوره کمک بگیریم؟

این روزها دیگر نیازی نیست مشکلات را به تنهایی به دوش بکشید و از طرفی درخواست کمک از مشاور نه ضعف است و نه ناتوانی؛ بلکه نشان دهنده آگاهی و مسئولیت پذیری شماست. در دنیای امروز و عصر تکنولوژی، مشاوره به بخشی طبیعی و پذیرفته شده از زندگی روزمره همه ی ما تبدیل شده و به همین دلیل خدمات مشاوره تلفنی و آنلاین به گونه ای طراحی شده که همه در هر زمان و بدون محدودیت جغرافیا از این خدمات استفاده کنند. همانطور که برای سلامت جسمی به پزشک نیاز داریم، سلامت روح و روان هم نیاز به توجه دارد. استفاده از مشاوره یک راهکار هوشمندانه در تمام مراحل زندگی است.
"من و مشاور" در کنار شماست تا مسیرهای روشن تری برای زندگی پیدا کنید.

هدف از مشاوره کودک چیست و روش های مشاوره کودک کدام اند؟

مشاوره کودک یک فرآیند درمانی است که به کودک کمک می‌ کند تا مشکلات عاطفی، روانی و رفتاری خود را مدیریت کنند ک در مواجهه با تغییرات زندگی و اضطراب و مشکلات رفتاری بطور موثرتر عمل کنند.
در ادامه به چند مورد مهم بصورت مختصر میپردازیم:

  • بازی درمانی: یکی از روش های مشاوره کودک، بازی درمانی است. در این روش، از طریق بازی های هدایت شده، بازی های آزاد و بازی های نمایشی کودک احساسات و مشکلات خود را بیان می‌ کند. این بازی ها به مشاور کمک می‌ کند تا کودک را بهتر بشناسد.
  • گفتار درمانی: گفتار درمانی به کودک کمک می‌ کند تا احساسات و افکار خود را بصورت کلامی بیان کند. گفتار درمانی بر بهبود توانایی های ارتباطی کودک تمرکز دارد و هدف آن بهبود مهارت های گفتاری و ارتباطی کودک است.
  • رفتار درمانی: رفتار درمانی به بررسی و تغییر رفتارهای مشکل ساز در کودک میپردازد. در رفتار درمانی کودک می‌ آموزد که رفتارهای منفی خود را شناسایی کند و با رفتار مثبت جایگزین کند، همچنین موجب افزایش اعتماد بنفس و کاهش اضطراب و استرس می‌ شود.
  • درمان شناختی-رفتاری (CBT): در این روش، تراپیست به الگوهای فکری و رفتاری کودک میپردازد و تلاش می‌ کند تا افکار منفی و نادرست کودک را با افکار مثبت و درست جایگزین کند و به کودک کمک می‌ کند تا مهارت های حل مسئله و مقابله با مشکلات زندگی را بیاموزد.
از مشاوره کودک چیست و روش های مشاوره کودک کدام اند؟

ویژگی های یک مشاور خوب برای کودکان چیست؟

  • در دسترس بودن: یکی از مهمترین ویژگی های یک مشاور خوب، در دسترس بودن است. ما در "من و مشاور" این امکان را برای شما عزیزان فراهم کردیم که شما در هر زمان و مکان از خدمات مشاوره تلفنی و آنلاین ما استفاده کنید.
  • متخصص و باتجربه بودن: مشاور باید در زمینه روانشناسی کودک آموزش دیده و باتجربه باشد، چرا که مشاوره کودک نیازمند درک عمیقی و آگاهی از مراحل رشد، نیازهای روانی، عاطفی و نیازهای ارتباطی است و روش های منحصر به فرد کار با کودک است.
  • مورد پذیرش بودن: یک مشاور خوب باید بتواند با کودک ارتباط صمیمانه برقرار کند و به زبان کودک آگاهی داشته باشد، مشاور باید فضای دوستانه و امنی را برای ایجاد ارتباط فراهم کند تا کودک بدون خجالت و ترس احساساتش را بیان کند.
  • گوش دادن به کودک و ارائه راهکارهای علمی: یک مشاور خوب به حرف های کودک بادقت و بدون قضاوت گوش می‌ دهد تا کودک احساس ارزشمندی و امنیت کند، همچنین راهکارهای علمی قابل اجرا ارائه می‌ دهد تا والدین هم بدانند چگونه باید به فرزندانشان کمک کنند.
  • پشتیبانی مستمر: یک مشاور خوب کودک باید همراه و پشتیبان کودک و خانواده باشد چرا که مشکلات و چالش های کودکان یه شبه حل نمی‌ شوند. "من و مشاور" در کنار شماست، از اولین جلسه تا رسیدن به نتیجه مطلوب و ملموس"

انتخاب یک مشاوره خوب برای کودکان، مثل پیدا کردن یک دوست دلسوز و آگاه برای فرزندتان است. مهم‌ترین دارایی ما اعتمادِ شماست و هدف ما این است که با تکیه بر تخصص و دلسوزانه بهترین خدمات مشاوره را به شما ارائه دهیم. در مسیر رشد و پرورش فرزندتان تنها نیستید؛ ما در "من و مشاور" همراه مطمئن شما برای ساخت آینده‌ ای روشن‌ تر هستیم.

سبد خرید
جستجو در سایت منو مشاور
خانه
فروشگاه
0 items سبد خرید
حساب کاربری