مشاوره نوجوانان
طبق نتایج برخی از پژوهش ها درمورد مشاوره نوجوانان در ایران، بیش از ۳۰ درصد نوجوانان (از هر سه نوجوان، یک نوجوان) علائم اضطراب را تجربه می کنند و آسیب هایی مثل فرار از خانه، اعتیاد به فضای مجازی، مصرف مواد و پرخاشگری روندی افزایشی دارند.
این آمار نشان میدهد که توجه به سلامت روان نوجوانان تنها یک انتخاب نیست؛ بلکه ضرورت است.
اختلالات اضطرابی شایع ترین اختلالات روانی در میان نوجوانان ایرانی است و این اختلالات، بر عملکرد تحصیلی، روابط اجتماعی و سلامت روانی نوجوانان تاثیر منفی زیادی را به همراه دارد.
در این میان، مشاوره برای مشکلات نوجوانان، با همراهی یک متخصص مشاوره نوجوان میتواند راهگشا باشد.
در "من و مشاور"، ما خدمات تخصصی مشاوره آنلاین نوجوانان و مشاوره تلفنی نوجوانان را برای کمک به شما در حل مشکلات رفتاری، تحصیلی و هیجانی ارائه می دهیم. این خدمات به صورت جداگانه برای مشاوره برای نوجوانان پسر و مشاوره برای نوجوانان دختر طراحی شده است تا نیازهای خاص هر گروه برطرف شود.
همین حالا کنارش باش، فردا شاید دیر باشه.

بلوغ چیست؟
بلوغ یکی از مهمترین مراحل رشد انسان است که با تغییرات جسمی، روانی، عاطفی و شناختی همراه است. این مرحله معمولاً در دختران بین سنین ۸ تا ۱۲ سالگی و در پسران بین ۱۱ تا ۱۳ سالگی آغاز میشود و تا حدود ۱۸ سالگی ادامه دارد. در این دوران شاهد تغییرات گسترده ای در بدن، ذهن و احساسات نوجوانان خواهید بود. بلوغ فقط به تغییرات فیزیکی محدود نمیشود بلکه شامل تغییرات شناختی و عاطفی نیز میباشد که میتواند برای نوجوانان و والدین چالش برانگیز باشد.
شناخت علائم بلوغ و آمادگی برای آن، کمک میکند تا این دوره حساس را با آگاهی و آرامش بیشتری پشت سر بگذرانیم. در دوران بلوغ، نوجوانان با چالش های جدیدی رو به رو می شوند که نیاز به راهنمایی و مشاوره دارند. مشاوره نوجوانان می تواند به آنها کمک کند تا با تغییرات جسمی و روانی این دوران به بهترین نحو کنار بیایند.

با ما در ارتباط باشید.

۶ نشانه مهم بلوغ در دختران و پسران چیست؟
- رشد جسمی: یکی از نشانه های بلوغ در دختران، رشد سریع قد و تغییر فرم بدن است. همچنین بلوغ در پسران با رشد قد و ماهیچه ها همراه است و این تغییرات با افزایش اشتها و فعالیت های بدنی همراه است. همچنین در این دوران پسرها معمولا پرتحرک تر میشوند.
- تغییرات خلقی: دختران در سنین بلوغ نوسانات خلقی زیادی را تجربه میکنند. گاهی بدون دلیل غمگین یا عصبانی هستند که به دلیل نوسانات هورمونی است. پسران نیز دچار نوسانات خلقی میشوند و احساسات خود را با پرخاش و گاهی سکوت و انزوا بروز میدهند. این تغییرات طبیعی و با حمایت والدین قابل مدیریت می باشد.
- افزایش نیاز به استقلال: دختران در این سنین تمایل بیشتری به انجام کارهای شخصی خود دارند و پسران در تلاش بیشتری برای استقلال و مقایسه خود با دیگران هستند و تلاش می کنند توانمندی های فیزیکی خود را به نمایش بگذارند.
- حساسیت به ظاهر: تغییرات جسمی موجب میشود که پسران و دختران نسبت به ظاهر خود حساس تر شوند. ممکن است دختران بیشتر به آینه نگاه کنند و درباره زیبایی و لباسشان صحبت کنند.
- تغییر صدا: یکی از نشانه های بارز بلوغ در پسران، بم شدن تدریجی صدا است. این تغییرات ممکن است چند ماه تا چندسال طول بکشد اما به مرور زمان تثبیت میشود.
- نیاز به حریم شخصی: در دوران بلوغ، یکی از نشانه های مهم روانی افزایش نیاز به حریم شخصی است که هم در دختران و هم در پسران دیده می شود اما نحوه بروز آن متفاوت است. نوجوانان در این سن میل بیشتری به تنهایی دارند.
با درک این نشانهها، می توانید فرزندتان را بهتر درک کنید، حمایت عاطفی بیشتری ارائه دهید و ارتباط مؤثرتری با او برقرار کنید.
اگر در این دوران حساس به راهنمایی نیاز داری، «من و مشاور» کنار توست.
با دریافت مشاوره آنلاین، میتونی رابطهات با فرزندت رو بهتر کنی و با خیال راحت از این مرحله عبور کنی.
درخواست مشاوره نوجوانان بده و همین حالا شروع کن.
۶ نقش مهم والدین در دوران بلوغ چیست؟
دوران بلوغ نقطه ی عطفی در مسیر رشد نوجوان است، دوره ای پر از تغییرات که اگر با درک و حمایت والدین همراه نباشد، برای نوجوان آسیب زا است پس در این دوره نقش والدین بسیار کلیدی و تاثیرگذار است:
- پذیرفتن تغییرات فرزند: اولین قدم برای والدین، پذیرش این است که فرزندشان در حال رشد و تغییر است. رفتارهای فرزند به مرور تغییر شکل می دهند، رفتار های کودکانه کم کم رنگ نوجوانی میگیرند و این مسئله کاملا طبیعی است. والدین باید با این تغییرات هماهنگ شوند نه اینکه با آن ها مقابله کنند!
- گفت و گوی باز و صمیمی: والدین معمولا کنترل گر هستند و نوجوانان در این مرحله از زندگی نیاز به شنیده شدن دارند و نیاز دارند فضای امنی ایجاد شود تا بتوانند احساسات خود را بیان کنند تا رابطه ای امن و مطمئن با والدین ایجاد شود.
- آموزش و آگاهی دادن: دوران بلوغ، دورانی است که با تغییرات جسمی و جنسی همراه است؛ بهتر است که والدین قبل از اینکه فرزندانشان از منابع نامطمئن اطلاعات بگیرد، به زبان ساده ، محترمانه و مناسب سن، او را راهنمایی کنند.
- حفظ مرزها و احترام به حریم شخصی: نوجوانان در این سنین بسیار استقلال طلب هستند و نیاز به حریم شخصی دارند. والدین باید در عین نظارت، به نوجوانان اجازه آزمون و خطا دهند یعنی اجازه دهند فرزندشان در برخی از زمینه ها تصمیم گیری کند و خطا کند؛ چرا که این بخشی از فرآیند رشد اوست.
- الگوسازی سالم: نوجوانان به شدت از والدین الگو میگیرند. هرآنچه که دوست دارید در رفتار فرزندانتان نمایان شود ابتدا روی خود عملی کنید! احترام، مسئولیت پذیری و مدیریت خشم را نه با حرف، بلکه با عمل به آنها نشان دهید.
- همراهی در تغییرات خلق و خو: نوسانات خلقی در نوجوانی طبیعی و بخشی از فرآیند رشد است و والدین باید با صبوری، آرامش و محبت برخورد کنند؛ نه با سرزنش و تنبیه! سرزنش و تنبیه می تواند باعث تقویت دروغگویی و کمبود اعتماد بنفس و مشکلات دیگر شود. به او مسئولیت هایی واگذار کنید و برای تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس فرزندتان تلاش کنید و او را تحسین کنید تا حس ارزشمندی در نوجوانتان ایجاد شود
درک این تحولات به والدین کمک میکند تا در کنار فرزندانشان، این دوره را با درک متقابل و آرامش بیشتری پشت سر بگذارند. همراه شماست.
برای شروع فرآیند رزرو مشاوره و دریافت راهنمایی تخصصی، میتوانید همین حالا اقدام کنید.


چرا نوجوانان به مشاوره نیاز دارند؟
دوران نوجوانی یکی از حساس ترین دوران زندگی هر فرد به لحاظ تغییرات جسمی، روانی، شناختی و اجتماعی است. نوجوانان در این سن به دنبال استقلال فردی و کشف هویت خود هستند. این نیاز به استقلال گاهی با اضطراب، نوسانات خلقی و سردرگمی همراه میشود. نتیجه ی این تغییرات به این مشکلات منجر می شود. در این دوران، نقش خانواده ها در حمایت روانی و تربیتی نوجوانان بسیار اهمیت دارد اما گاهی در ارتباط با فرزندان خود دچار چالش میشوید و این اختلافات غالبا به دلیل: حساسیت به کنترل نوجوانان، تاثیرپذیری از همسالان، تفاوت نسلی و شیوه انتقال پیام است. مشاوره نوجوانان بهعنوان پلی امن میان والدین و فرزندان، امکان گفتوگوی آزاد و بدون قضاوت با روانشناس نوجوان را فراهم میکند و به نوجوانان کمک میکند تا با آرامش، احساسات و دغدغههای خود را بیان کنند.
آیا فرزند شما جزو این ۵ گروه نیازمند مشاوره است؟
همه نوجوانان ممکن است در مقطعی از زندگی خود به مشاوره نیاز داشته باشند. این به معنای اختلال یا بیماری نیست بلکه مشاوره نوعی پیشگیری و کمک به رشد سالم روانی و هیجانی آنهاست! در چنین شرایطی، مشاوره و روان درمانی با نوجوانان نقش حیاتی در ایجاد تعادل روانی، تقویت مهارتهای رفتاری و شناختی، و ساختن آیندهای روشن ایفا میکند.
در ادامه، به مهمترین گروههایی از نوجوانان میپردازیم که نیاز بیشتری به مشاوره دارند:
۱) نوجوانانی که با بحران های روحی، اعتیاد یا افکار خودکشی مواجه هستند:
برخی از نوجوانان در طول زندگی خود با بحران ها و آسیب هایی مواجه میشوند که روان آنها را بشدت تحت تاثیر قرار میدهد. تجربه هایی مثل: طلاق والدین، فوت عزیزان، مهاجرت ناگهانی، خشونت خانگی، بی توجهی عاطفی، سوء استفاده های جسمی و روانی میتوانند زمینه ساز مشکلات جدی تر شوند. در چنین شرایطی برخی از نوجوانان به دلیل ناتوانی در بیان احساسات و نداشتن مهارت های مقابله ای، به سمت رفتار های پرخطر مانند اعتیاد به مواد مخدر و الکل، خودآزاری، گوشه گیری شدید و افکار خودکشی سوق پیدا میکنند.
این زنگ خطر ها باید جدی گرفته شوند. در این شرایط، استفاده از مشاوره برای مشکلات نوجوانان با رویکرد تخصصی و حمایتی بسیار موثر و نجات بخش است. مشاور با بهکارگیری دقیق اصول مشاوره با نوجوانان و ایجاد فضای امن، کمک میکند تا نوجوان بدون ترس از قضاوت، احساسات سرکوبشده و نگرانیهایش را بیان کند و راهکارهای مؤثری برای بازسازی روانی بیاموزد. در این شرایط، مشاوره با نوجوانان با رویکرد فعال اهمیت ویژهای دارد؛ چرا که مشاور باید با حساسیت بالا، گوش شنوا، و رویکردی پیشگیرانه، از نوجوانی که در آستانه فروپاشی روانی ست، حمایت کند.


۲) نوجوانانی که در روابط خانوادگی یا اجتماعی دچار مشکل اند:
تعارض با والدین، مشکل در ارتباط با دوستان یا احساس تنهایی و طرد شدگی نوجوانان را دچار آشفتگی میکند. نوجوانانی که در خانواده شاهد تنش های مداوم، تعارض بین والدین، بی توجهی عاطفی و رفتارهای کنترلگرانه هستند بیشتر در معرض آسیب های روانی قرار میگیرند. همچنین اگر در ارتباط با همسالان دچار مشکلاتی مثل طرد شدن، زورگویی یا ناتوانی در ایجاد دوستی سالم باشد؛ اعتماد به نفس او بشدت کاهش می یابد. در چنین شرایطی، مشاوره برای مشکلات نوجوانان و مشاوره تربیتی نوجوانان میتواند شروعی برای روابط آسیب دیده باشد.
۳) نوجوانانی که با افت تحصیلی و بی انگیزگی مواجه هستند:


۴) نوجوانانی که دچار مشکلات رفتاری هستند:
رفتار نوجوانان در این دوران بازتابی از تغییرات جسمی، عاطفی و روحی آنهاست. با این حال گاهی این تغییرات به شکل هایی بروز پیدا میکند که نگران کننده هستند.پرخاشگری، دروغگویی، لجبازی، قانون گریزی، فرار از مدرسه، بی احترامی، بد زبانی، شکستن حریم ها یا حتی تخریب گری از مشکلات رفتاری نوجوانان است که نیاز به بررسی تخصصی دارد.
مشاوره رفتاری نوجوانان در این مرحله نقش کلیدی را ایفا میکند و با بررسی پیشینه رفتاری، محیط خانوادگی، روابط اجتماعی و شرایط روحی نوجوان، سعی میکند ریشه اصلی رفتارها را پیدا کند.
خانواده نیز در فرآیند مشاوره تربیتی نوجوانان یاد میگیرند چطور بجای کنترل افراطی و یا بی تفاوتی، ارتباط موثر و همدلی با نوجوانان خود داشته باشند.
۵) نوجوانانی که با مشکلات هویتی مواجه اند:
اگر این فرایند به درستی طی نشود، نوجوان دچار تضادهای درونی، ناپایداری در تصمیم ها و ضعف در اعتماد به نفس میشود، وضعیتی که در روانشناسی آن را "بحران هویت" میشناسند. در چنین شرایطی، بهره گیری از مشاوره و رواندرمانی با نوجوانان ضروری است.

نوجوانی فصل حساسی از زندگی است؛ پر از سؤال و کنجکاوی... احساس، تغییر و گاهی سردرگمی! اگر حس می کنید فرزندتان تنهاست، حرفی برای گفتن ندارد یا رفتارش شما را نگران کرده، بدانید تنها نیستید. خیلی از والدین این مسیر را تجربه می کنند. مشاوره نوجوانان میتواند راه حلی مؤثر برای مدیریت چالشهای دوران بلوغ باشد و به نوجوانان کمک کند تا با اعتماد به نفس بیشتری وارد مراحل بعدی زندگی شوند. ما در کنار شما هستیم؛ بیقضاوت، دلسوزانه و با تخصص. گاهی تنها یک گفتوگوی ساده، میتواند شروع یک تغییر بزرگ باشد.
چنانچه علاقه مند به دریافت محتوای تخصصی تر در حوزه های مشاوره فردی، خانوادگی و نوجوان هستید، از دیگر بخشهای وب سایت ما بازدید فرمایید.
برای آغاز مسیر آگاهی و آرامش، به "من و مشاور" شروعی مطمئن خواهد بود.